Βιβλία




 Chief Seattle - Η ομιλία Μανιφέστο του αρχηγού των Ντουόμις

Η περίφημη ομιλία - μανιφέστο του αρχηγού του ινδιάνικου έθνους των Dwamish, του Seattle (Σηάτλ), που εκφωνήθηκε το 1854 σαν απάντηση στον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Franklin Pierce (Φραγκλίνο Πηρς), όταν εκείνος με φανερό δόλο «προσφέρθηκε» μέσω κάποιων απεσταλμένων του να αγοράσει τα πλούσια εδάφη της φυλής των Dwamish και να αναγκάσει τους Ινδιάνους να μετακομίσουν σε ελεγχόμενο από λευκούς καταυλισμό.

Ακόμα και αν δεν έχει διασωθεί στην αυθεντική της μορφή, ακόμα και «παραποιημένη» ή και συμπληρωμένη από κάποιον ή κάποιους παρόντες στην ακρόασή της, δεν παύει να είναι ένας κεραυνός στα κεφάλια των «ηρώων της Άριας φυλής».


επιμέλεια κειμένου
επεξεργασία κειμένου από τα Ινδιάνικα: 
Νίκος Βερόπουλος


Νίκος Βερόπουλος White Feather

Ο Νίκος Βερόπουλος White Feather γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 15 Αυγούστου του 1954. Τα τελευταία 35 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με επαγγέλματα ανθρωπιστικά, κοινωνικά και επικοινωνιακά, βασισμένα στον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Η πολύχρονη διαβίωσή του με φυλές Ινδιάνων της Αμερικανικής ηπείρου είχε σαν αποτέλεσμα την ένταξή του στον ευρύτερο χώρο των ιθαγενών και της κουλτούρας αρχαίων πολιτισμών της περιοχής και κατέληξε στο να υιοθετηθεί και να γίνει μέλος της οικογένειας των Cherokee, με το όνομα White Feather (Λευκό Φτερό). Την περίοδο 2002-2003 υπήρξε Πρέσβης του Έθνους των Λακότα στην Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα, ενώ από το 2003 μέχρι το 2009 ασχολήθηκε με τα δικαιώματα των Ινδιάνων του Αμαζονίου στη Βραζιλία, γεγονός που συντέλεσε στην απέλασή του από εκείνη τη χώρα, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το κύριο επάγγελμά του υπήρξε μέχρι σήμερα η μουσική και στον τομέα της εθνομουσικολογίας, στον οποίο ειδικεύεται, ασχολήθηκε με το αντικείμενο ταξιδεύοντας ακατάπαυστα ανά τον κόσμο μελετώντας τις ρίζες και τις παραδόσεις αυτού του πλανήτη, κατ' ευθείαν από τις πηγές, αλλά και μέσα από την συμβίωσή του με ιθαγενείς από αρχαίους πολιτισμούς σε διάφορα κράτη. Η μουσική του παιδεία προέρχεται αποκλειστικά από εμπειρίες και μαθητείες κοντά σε δασκάλους που προέρχονταν από διαφορετικές εθνότητες και κουλτούρες και που συντελείται ακόμα και σήμερα σε μια συνεχή, μακροχρόνια και εσωτερική σχέση με το ανθρώπινο στοιχείο και το περιβάλλον του. Όλα του τα χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη μουσική σαν συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και εκτελεστής μουσικών οργάνων, αυτό που κατά μία έννοια ονομάζουμε "τραγουδοποιός", αντλώντας τις εμπνεύσεις του από τον χώρο που έζησε τα μαθητικά του χρόνια αλλά και από τις ατέλειωτες περιπλανήσεις του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.







Τα γράματα της Υβόννης


Μ' ένα πλοίο, μ' ένα τρένο οι αποσκευές να ταξιδεύουν μα στους ηλεκτρονικούς πίνακες αναχωρήσεων στις άκρες των ματιών, πάντοτε ίδιος να μένει ο προορισμός.

Τι μπορούν άραγε κι εκείνα να κρύψουν;
Τι ν' αποφύγουν;
Από πού να κρατηθούν;

Στην ούγια της ψυχής έχει γράψει με γράμματα μεγάλα τ' όνομά του ο πόνος, τ' όνομά σου, κι από το ξέφτισμα της μόνο εκείνη απομένει άθικτη.
Η ούγια με τ' όνομά σου.

Κι ο ήλιος να βρίσκει στα σκοτεινά το βλέμμα μου να το διαβάζει, να το τρυπάει, να το διαπερνά, ώσπου εκεί να φθάνει που ξημερώνει η αλλιώτικη μέρα...




Στον Χτύπο Επάνω Της Καρδιάς


Θυμούμαι τις πέτρινες νύχτες
πως ράγισαν κάποιο ξημέρωμα
και σπάσαν

κι έγιναν στον άνεμο για λίγο
σύγνεφο μικρό και σκόρπισαν

έπειτα στο φως
πως στήθηκε παιγνίδι όμορφο
χρωμάτων ξεχασμένων
  σιωπηλών στιγμών
    κι ερώτων που πήρε μορφή    να έχει το πρόσωπό τους



Ο Ιωάννης Τσιουράκης γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1976 στο Koersel, μια μικρή πόλη στην επαρχεία της Λιμβουργίας, στη Φλάνδρα του Βελγίου. Ήταν ακόμα σε πολύ μικρή ηλικία όταν η οικογένεια του επέστρεψε στην Ελλάδα. Μεγάλωσε στη πόλη της Θεσσαλονίκης όπου και έζησε μέχρι το 2000 για να επιστρέψει και πάλι το 2006. Στα χρόνια της απουσίας του έζησε στην Κομοτηνή και τη Σάμο, από τις οποίες έφυγε πλημμυρισμένος εικόνες, αρώματα κι ανθρώπους. Από το 1999 ποιήματα του δημοσιεύονται στα έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά «Εξώπολις», «Απόπλους», «Ρωγμές» και «Πάροδος», στα ηλεκτρονικά περιοδικά «Στάχτες» και «Δέλεαρ» όπως και στην ιστοσελίδα «Ανεμολόγιο». 
Έχει γράψει τραγούδια για το παιδικό Θέατρο. Τον Απρίλιο του 2008 κι από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος, θα κυκλοφορήσει την ποιητική του συλλογή «Ήχος Πλάγιος. Μόνος…». Τον Ιανουάριο του 2010 τυπώνει, εκτός εμπορίου, το ποιητικό του βιβλίο «Στον Χτύπο Επάνω Της Καρδιάς». Από τον Απρίλιο του 2007, διατηρεί στο διαδίκτυο το ιστολόγιο «Ήχος Πλάγιος. Μόνος…».
hxosplagiosmonos.blogspot.com/




 Πέταρ Ντένωφ








Άλλα βιβλία








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου